Så går det till

Sälj din bil enkelt med Fordonio. En lokal bilexpert som tar hand om allt vid bilförsäljningen

Bild på en miniräknare som illustrerar ett värdering från Fordonio i färgen vit

1. VÄRDERING

Vårt team säkerställer en rättvis
och korret värdering utifrån marknaden.

Bild på en spargris som illustrerar ett prisförslag från Fordonio i färgen vit

2. PRISFÖRSLAG

Inom 48 timmar får du ett prisförslag på ditt fordon

Bild på förstoringsglas för att illustrera kontroll över affären i vit färg

3. KONTROLL

Vi kontrollerar bilens skick och att angiven information stämmer.

Bild på en handskakning för att illustrera betalning i vit färg

4. BETALNING

Om allt ser bra ut genomför vi betalningen. Du överlämnar nycklarna efter att du fått pengarna.

Processen när du säljer din bil

I denna del kommer vi steg för steg beskriva hur processen ser ut när man vill sälja sin bil via oss. 

1. Värdering

Efter att man fyllt i vårt formulär högst upp på hemsidan fordonio.se kommer en inköpare kontakta säljaren via telefon och ställa kompletterande frågor. Den information inköparen söker utöver uppgifterna som framkommer från värderingsformuläret är;

  1. om sommar- och vinterdäck finns, 
  2. servicehistoriken,
  3. antal bilnycklar och 
  4. skador/defekter som kan vara bra att känna till. 

Därefter sammanställer vårt värderingsteam informationen och gör en egen bedömning utifrån hur andrahandsmarknaden ser ut idag och inom vilket spann ett korrekt inköpspris bör ligga. Det sista steget i värderingsfasen är att inköparen samlar in bud från ett stort antal bilhandlare i både Sverige, Finland och Danmark.

2. Prisförslag

Efter att inköparen samlat in bud samt gjort en egen bedömning för att säkerställa rimligheten i buden som samlats in kommer det högsta budet att presenteras för säljaren. Detta görs generellt via telefon för att undvika eventuella oklarheter. Säljaren får därefter ta ställning till om man önskar sälja bilen för det priset som presenterats. Att tacka nej till affären är inget som kostar och säljaren är inte bunden till något förrän ett faktiskt inköpsavtal signerats. Fordonios tjänst är därmed kostnadsfri och inga dolda avgifter tillkommer. Väljer säljaren att acceptera priset så blir nästa steg att boka datum och tidpunkt för platsen där bilen ska hämtas, vilket oftast blir hos säljaren eller hos säljarens arbetsplats beroende på vad som passar bäst. Våra chaufförer hämtar bilar runt om i Sverige och anpassar sina körningar efter säljarens önskemål. 

3. Kontroll

Efter att säljaren fått ett inköpspris som accepterats och våra chaufförer kommit ut till angiven plats för att genomföra själva köpet av bilen så testas bilen av chauffören. Detta test sker genom en provkörning, inkoppling av OBD-dator som läser bilens felkoder samt en klassisk okulärbesiktning (kollar efter synliga skador på bilen utöver det som redan framkommit över telefon). Stämmer bilens skick med det säljaren presenterat så köper Fordonio bilen vilket beskrivs i det sista steget nedan. Fordonio erbjuder även ett kostnadsfritt konditionstest i samarbete med besiktningsföretaget Besikta vilket kan erbjudas på ca hälften av landets stationer. Dessa test bokas av inköparen där säljaren, vid ett tillfälle som passar, kan köra dit bilen och låta den testas för att få en utvärdering av bilens skick av en oberoende part. Huruvida ett test bör bokas avgörs av inköparen i samråd med säljaren där en sådan situation kan vara ifall säljaren inte har tid att möta upp chauffören och önskar göra hela affären utan något fysiskt möte bortsett från en nyckelöverlämning. Vid dessa typer av bilförsäljningar så signeras istället kontraktet digitalt med hjälp av Bank-ID. Då alla som vill sälja sin bil alltid har en personlig kontaktperson i form av inköparen så reder denne ut eventuella oklarheter över telefon så att det alltid känns tryggt för bägge parter.

4. Betalning

Nedan följer en beskrivning av hur affären avslutas;

  1. ett varsitt inköpsavtal signeras som tillhandahålls av Fordonio, 
  2. det överenskomna priset förs över till säljarens konto där Fordonio har möjlighet att göra direktöverföring till Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken som syns på mottagarens konto inom några minuter. Vi har även möjligheter att betala ut upp till 150.000 via Swish.
  3. när pengarna är mottagna och säljarens bekräftat detta genom att kolla sitt kontosaldo avslutas köpet med att Fordonio genomför ett ägarbyte, dvs ställer över ägandeskapet från säljaren till köparen (Fordonio).
  4. Köpet är nu genomfört och chauffören lämnar platsen med den nyinköpta bilen. 
Bild på bilgalleri med flera bilar parkerade inomhus

Sälj bilen – snabbt och enkelt

Fyll i de önskade uppgifterna nedan så hör vi av oss med ett prisförslag på bilen.
Ofta kan vi komma med ett bud vid första telefonkontakt.

Fordonio bild delägarna Jakob och Elias framför en företagsbil

Varför använda Fordonio?

Vi är experter på att sälja din bil. Läs mer om varför du ska välja Fordonio vid din bilförsäljning eller kontakta oss gärna om du har några frågor. Vi har också samlat de mest vanliga frågorna på knappen vanliga frågor nedan.